Quantcast
Channel: Fripps filmrevyer
Viewing all 2347 articles
Browse latest View live

Slumdog Millionaire (2008)

$
0
0


Slumdog millionaire var väldigt omtalad när den kom ut. Jag var inte speciellt sugen på filmen men kände nu när det kom till kritan med Decennier att det ändå vore kul att se den. What is all the fuss about? Filmen handlar som ni vet om en gatpojke som går långt i tv-programmet "Vem vill bli en miljonär". Under spelets gång får man i tillbakablickar se hans uppväxt. Då får vi också se hur han genom sina äventyr på olika sätt lärt sig de saker som frågorna av en slump behandlar. Filmen blir en episk berättelse om fattigdom, misär, kämpande och en episkt episk kärlekshistoria.


Filmen är vackert filmad. Danny Boyle är långt från en favorit hos mig men han kan hantverket väl. Att det var han och inte en inhemsk regissör som gjorde filmen känns lite underligt, men annars hade den givetvis inte blivit lika berömd. Skådespeleriet är det heller egentligen inget fel på. Ja, ni börjar nu inse att jag letar fel. Och det gör jag faktiskt. Inte för att det är kul att gnälla utan för att jag vill förstå varför jag känslomässigt inte gillar filmen. Det är mer en magkänsla än ett logiskt "beslut". Jag "röstar med hjärtat" som det heter nu för tiden.


En sak jag i alla fall inte gillar är samhället historien utspelas i. Jag ogillar människosynen, ojämlikheten, synen på kvinnor och samhället i stort (korruption, polisbrutalitet etc). Om filmens magiska realism får åskådare att se förbi detta samhälles vidrigheter är filmen ond. Så känner jag. Alla ni som nu kommer dragandes med kulturrelativistiska argument kan hoppa vidare till annan blogg.


Men det finns fler saker som jag känner är oharmonikst med denna film. Jag tycker filmen är rörig. Ologisk handling som rättfärdigas av "the destiny" (ett allt för enkelt "plot device" i mina ögon). Den upplevs som en feel good movie, men det jag ser i dess handling är allt annat än det. Mixade känslor är inte ett bra tecken. Är detta en ren saga, eller aspirerar den på att ha något med verkligheten att göra undrar jag. Är det någon slags efterföljare i Dickens fotspår om fattigt barn som växer upp...? Kan det vara en karaktärsstudie om en individ som övervinner svåra odds? Nja, karaktärerna i filmen är extremt tunna. Tycker att karaktärerna blir som pjäser på ett schackbräde. De blir inte levande i mina ögon. Konstigt nog då jag borde känna tvärtom om man ser på filmens idé på pappret.


Det mest underhållande i filmen är frågetävlingen! Eftersom filmen blir sönderryckt av alla tillbakablickar var det endast frågesporten som höll mig kvar under filmens första del. Det blir svårt att betygsätta denna soppa. Snygga scener eller rörig och hoppig handling? En episk kärlekshistoria om karma, ödet och äkta kärlek eller grunda karaktärer och en mycket ologisk handling? En bild av ett komplext och mångfacetterat samhälle eller som vi ser på duken, misär och vidrigheter? Vad är det folk i väst hyllar så när de ger denna film en hög med statyetter? Ser man ner på Indien och kritiserar landet? Eller ser man förbi problemen och köper sagan som ett rent påhitt? Hur ser man på filmen i Indien? Antar att de inte gillar den negativa bilden av deras land så värst mycket. Ok, man kan i alla fall ge Danny Boyle cred för att han gjort en film som jag känner mig helt förvirrad inför.

Filmens bästa scen var dansen under eftertexterna!

Jag ger Slumdog millionaire två överskattade filmregissörer av fem möjliga.

Betyg: 2/5



Big Fish (2003)

$
0
0


Jag vet inte riktigt hur Big Fish slank in i projektet. Jag hade en kollega för några år sedan som tjatade om att det var världens bästa film. Men den är regisserad av Tim Burton och det får anses som en stor varningsklocka. Den mannen har om och om igen bevisat att han har dåligt omdöme och jag litar inte på honom över huvud taget. Big fish handlar om relationen mellan en gammal man på ålderns höst och hans vuxne son.

Den gamle mannen Ed Bloom spelas av Albert Finney, ni vet den buffliga advokaten som anställer Erin i filmen Erin Brokovich? Stora delar av denna film är tillbakablickar till Eds tidigare liv och som ung spelas han av den kraftigt överskattade Ewan McGregor. Sonen Will spelas av den förträfflige Billy Crudup. Kommer ni ihåg honom från Almost famous? Wills fru spelas av Marion Cotillard. Hon är som alltid otroligt bra och intressant. Hon ställer frågor till mig i publiken... Till näst sist nu när vi ändå håller på att rabbla skådespelare har vi Jessica Lange i rollen som Eds fru Sandra. Och till sist har vi Helena Bonham Carter i hela tre roller. Nähä, är Helena med i en film av Tim Burton? Vad originellt.


Pappan Ed har hela sitt liv berättat fantasifullt om sitt äventyrliga liv. Han har också lämnat sin familj i sticket och tillbringat större delen av sonens uppväxt på resande fot. Ed har varit så frånvarande från familjen att till och med hans unga fru i en scen berättar att hon trodde att han hade an annan familj på sidan. Pappan struntar i sin son på ett graverande sätt. Han lever för sina berättelser. Han framstår som en mytoman i värsta fall eller en man som vässa sina historier å det grövsat i bästa fall. Det går så långt att han på sonens bröllop tar över med en av sina utdragna meningslösa historier om hur han fångade en stor fisk (Big fish).


Jag blir lite provocerad av denna film. Den "goe" gubben Ed framställs som en man som lever i gränslandet mellan fantasi och verklighet och att detta skulle vara något positivt. Ed ser verkligen som en saga där magi blandas med den bistra verkligheten. Filmen är som en hyllning till de som ser magisk realism i livet. Men egentligen är Ed ett stort präktigt asshole som försakat sin familj. Som om hans fåniga historier skulle ta bort något av hans ansvar. Jag tror inte att de som hyllar denna film har ett lika stort förakt för karaktären Ed som jag. Med tanke på den absurda försoningsscenen i slutet av filmen tror jag att filmmakarna är på Eds sida. Han är en "go gubbe" i deras ögon. Jag känner bara avsky för honom. Jag gillar inte denna film då den verkar hylla en usel människas usla livsbeslut. Det handlar inte om att filmen är dålig för att jag inte gillar huvudpersonen, Det handlar om att filmen är dålig för att filmmakarna hyllar en dålig huvudperson. Det känns som att filmen (filmmakarna) manipulerar mig och försöker få mig att gilla ett praktsvin. Den känslan tycker jag inte om.


Filmens bästa delar var de i nutid. Jag gillade de få scenerna med Marion Cotillard och Billy Cudrup. Tillbakablickarna med Ewan McGregor som Ed Bloom var mer eller mindre trist. Fasen, McGregor är verkligen inte en favorit. Han har något tillgjort över sig i denna film (och ofta annars också). När jag en kort bit in i filmen endast hörde Forrest Gumps enfaldiga stämma komma ut ur McGregors mun var filmen än mer körd i diket för mig. Tänk på det nästa gång ni ser filmen. Ed Bloom modell yngre låter precis som Forrest Gump. LOL, Det var antagligen inte menat.


När, detta var inte min kopp av te. Vidare till andra bättre filmer. Jag ger Big fish två roliga bankrån av fem möjliga. Bankrånet var roligt i alla fall!

Betyg: 2/5


Still Walking (2008)

$
0
0


Månadens och hela Decennier-projektets sista gemensamma film är den japanska filmen Still Walking. Damn, de är bra på detta med film. Japanerna. Still walking är ett långsamt drama som man verkligen måste koncentrera sig för att kunna ta in. Det krävs en stunds meditation före filmen. Man måste stänga av mobilen, paddan och datorn. Man måste förbereda sig mentalt på att filmen är långsam och att den tar tid på sig att komma till punkt.


Vi får under ett dygn följa en familj. Föräldrarna är gamla och pensionerade. De har bjudit sina två vuxna barn med deras familjer. Vi får följa lunch, middag, övernattning och hemfärd dagen efter. Det är allt. Ändå är filmen rik på innehåll varav det mesta utspelas under ytan. Familjen har förlorat äldsta sonen i en olycka ca 15 år tidigare och sorg, avundsjuka och outredda problem med relationerna ruvar som en bubbla i sjudande mjölk. Redo att explodera. Om du ger filmen en chans blir du rikt belönad mot slutet. Eller efter filmen rättare sagt. Den är underspelad hela vägen in i mål, förutom kanske av hon som spelar den gamla modern i familjen. Filmen ligger dock kvar i huvudet och rumlar runt. En sådan film som växer ju mer man tänker på den.


Inledningsvis var jag dock ganska otålig och fann inte ro. Jag fick ett oplanerat brott på tittningen. När jag återgick till filmen var jag dock fast ända in till slutet. Jag kan inte säga att denna familjs tragedier eller konflikter finns i mitt liv eller min familjs historik. Men trots det kände jag att allt som hände och behandlades i denna film var verkligt. Det var relevant och personligt. Så på ett lite mer generellt sett kunde jag känna igen  mig i relationerna mellan föräldrar och vuxna barn och mellan barnen sinsemellan.

Skådespelarna är bra. Mina favoriter var den gamle patriarken, butter och vresig, samt sonens fru som visade upp ett under av tålamod och storsinne trots familjens pikar och otrevligheter mot henne.


Christian valde denna film och den var den klart bästa av de fem gemensamma. Passande nog fick vi avsluta med en bra film.


Jag ger Still walking tre gula fjärilar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Går Jojje och Christian fortfarande eller har de stannat. Decennier är nu slut, stop.
Jojjenito
Christian

Smala Sussie (2003)

$
0
0


Ulf Malmros är en välkänd svensk regissör. Men när jag nu sätter mig ner för att se Smala Sussie inser jag att det är första filmen från Malmros jag kommer se. Filmen blev tidigt inbokad i Decennier då jag fått många tips om filmen, inte minst från min gamle kompis Danne. Han har tjatat ner mig. Nu skulle jag äntligen slå till och se "that damn movie"...

Men detta var ju trevligt. Malmros har fått till en Pulp fiction pastisch av bästa slaget. Han balanserar på en slak lina. Att efterapa ett så känt verk är ju riskabelt. Störta till döden eller lyckas och hyllas? Här är det bra, jag lyfter på hatten. Jag är underhållen mest hela tiden. Det är en galen historia som innehåller småskurkar, knarklangning, försvunnen tjej, försvunna pengar och sådana saker. Dessutom är historien berättad med bruten tidslinje, just som Quentin vill ha det.


Största lockelsen för mig var självklart Tuva Novotny. Hon är briljant i tv-serien Dag och henne gillar vi. Tyvärr är hon inte med i så många scener i filmen här, men när hon är med dominerar hon. Speciellt den korta scenen där hon dansar i pizzerian var härlig.

Hela filmen är som en glad mört. Inte den viktigaste fisken i sjön men kul ändå. Blanding av komedi, action och crime. Precis som i föregångaren Pulp Fiction. Den lever på en skön stämning, underhållande karaktärer, galna situationer och pigga skådespelarprestationer. Den så förhatliga svenska styltiga dialogen, importerad från Dramaten, hörs inte här. Det är görbra.


Fler av skådisarna är okända för mig som inte ser allt för mycket svensk film eller serier. Men en gubbe känner jag igen i alla fall. Kjelle Berqqvist. Han spelar en polis och hanrej. Han är lite av en joker i filmen. Hade han någon betydelse för historien egentligen? Kanske var med mest för komisk lättnad? Jag skrattade i alla fall åt honom några gånger.


Jag måste säga att detta blev en positiv överraskning. Jag älskar att filmens galna karaktärer är filmnördar. Hehe. Känns igen. Svensk film är sannerligen inte dålig per definition. Så känner jag ärligt, men empiriska studier visar att det finns anledning att vara skeptisk till en hel del av det som pumpas ut ur den svenska fabriken. Denna film måste dock läggas i högen med positiva upplevelser. Den var så bra att jag säkert kommer vilja se om den en vacker dag.

Jag ger Smala Sussie fyra överraskande dödsfall av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Decennier: Sammanfattning av 00-talet

$
0
0



00-talet i Decennier-sammanhang är åren 2000-2009. Detta är sista decenniet vi kör i projektet. Efter detta är det slut. Då jag startade bloggen i april 2010 passar det bra att sluta här.

Filmerna från detta decennium är yngre än tidigare. Därmed har jag oftast inte haft filmerna i huvudet under kategorin "ska ses" lika länge. Detta har inneburit att förväntningarna inte har varit lika stora ibland. Dessutom har jag under perioden sett de filmer som jag verkligen varit sugen på. Från och med 80-talet har Decennier innehållet "the best of the rest", det bästa av det som jag inte sett då filmerna var aktuella.

Jag har ändå haft ett gäng filmer som jag sannerligen velat se en längre tid, filmer som jag missat. Här finns filmer från kända regissörer, filmer som jag blivit tipsad om (nertjatad!) och någon film som bara slank med av farten.

Jag listar mina filmval nedan i rangordning, men först några priser i de vanliga kategorierna.


Bästa manliga skådespelare, nominerade:
Clive Owen (Closer)
Campbell Scott (Roger Dodger)
Sam Rockwell (Confessions of a dangerous mind)
Russel Crowe (A beautiful mind)
Robert Redford (Spy game)

Vinnare: ingen (alla bra men ingen stack ut tillräckligt mycket)


Bästa kvinnliga skådespelare, nominerade:
Tuva Novotny (Smala Sussie)
Natalie Portman (Closer)
Drew Barrymore (Confessions of a dangerous mind)
Jennifer Connelly (Requiem for a dream)
Rachel McAdams (The notebook)

Vinnare: Jennifer Connelly (starkt utmanad av Natalie Portman)




Bästa musik, nominerade:
Smala Sussie
Spy game
Requiem for a dream

Vinnare: Smala Sussie



Bästa Regi, nominerade:
Christopher Nolan (Insomnia)
Roman Polanski (Closer)
Paul Greengrass (United 93)
Darren Arononfsky (Requiem for a dream)
Tony Scott (Spy game)


Vinnare Darren Aronofsky






Topplistan


23. Ong-bak

Slagsmål, slow motion-repetition och fånig fars i en röra. Nej.


22. Yi yi

Långsamt om livet från Taiwan. Varför behövde det vara så tråkigt?


21. The man from Earth

Jättekul idé på pappret. Den skulle stanna där. I novellform.


20. Big fish

En hyllning till sagans inneboende kraft. Synd att filmmakarna inte såg vilket svin de lyfte fram i filmen.


19. School of rock

Jack Black kan vara riktigt enerverande ibland. Som här. Enerverande.


18. The incredibles

Allt från Pixar är inte guld. Brad Bird misslyckas igen.


17. A very long engagement

Amelie från Montmartre i ett mysterium över en förlorad fästman. Rörigt och oengagerande. Men snyggt.


16. Slumdog millionaire

Danny Boyle försöker sälja. Jag säger nej tack. Men otroligt snyggt i partier. Varma färger.


15. Old Joy

Minimalistisk American Independent från Kelly Reichardt blir första filmen i listan som jag kan rekommendera


14. Syriana

Spännande, mörkt och intressant. En Clooney i ovanlig roll. Men också rörigt och till slut mer ointressant än vad historien borde tillåta.


13. A beautiful mind

RIP John Nash. Fin film om en briljant matematiker.


12. Still walking

Filmen som fortfarande går omkring i mitt huvud. Familjärt.


11. United 93

Spänningen!


10. Dawn of the dead

Remake som inte gjorde någon besviken. Mer slafs och spänning, mindre humor än originalet. Kul film ändå.


9. Confessions of a dangerous mind

Debutfilm med alla dess skavanker men en fin skådespelarensemble och en i bitar hysterisk underhållande film.


8. Howl's moving castle

Rörigt och förvånande kall film för att komma från Miyazaki. Det är denna och Spirited away som jag inte riktig fattar bland mästarens filmografi.


7. Insomnia

Supertajt thriller med en lysande Robin Williams i rollen som the bad guy?


6. Roger Dodger

Hur får man kvinnor att vilja ligga med oss? Underhållande med Campbell Scott och Jesse Eisenberg.


5. Smala Sussie

Hejdlös crimekomedi om korkade småtjyvar i liten håla på landet.


4. Closer

Psykologiskt dramathriller med Natalie, Jude, Julia och Clive. Mästerlig film.


3. The notebook

Ett romantiskt drama helt enkelt. Svårtslaget när det funkar så bra som här.


2. Spy game

Spänningen! Klippningen! Skådespeleriet!


1. Requiem for a dream


Brutal.




Movies-Noir sammanfattar 00-talet också idag. Fick han ihop 30 filmer?

Ex Machina (2015)

$
0
0

2015 kan bli ett mycket bra år för science fiction-filmer. En av de första som nu kommit ut är Ex machina. Den utspelas i en nära framtid (?) och handlar om AI, artificiell intelligens. Detta är en mycket intressant film. Och bra. Jag tycker absolut att man ska se denna film så ospoilad som möjligt så jag kommer inte beskriva handlingen eller vad som händer. Låt oss säga att det är en blandning av Her, Under the skin och Blade runner. Släng in en nypa Iaaac Asimov, men bara ack så lite, så har du inspirationsgivare till filmen. Kanske.


Den intressanta författaren Alex Garland har skrivit manus och han gör också regidebut med denna film. I en av huvudrollerna ser vi den alldeles underbara svenska skådespelerskan Alicia Vikander. Hon spelar en robot med AI (inte direkt en spoiler då detta är hela premissen med filmen). Detta är andra filmen jag sett med Vikander (Hotell) och hon imponerar varje gång. Med små medel spelar hon sin robot intill perfektion.

Ex machina är annorlunda, den är spännande, lite rörande, rejält creepy och otroligt tankeväckande. Halo förkunnade innan jag såg filmen att detta var den bästa filmen från i år hittills och jag kan inte annat än hålla med honom. Ex machina är årets film så här långt.. Avengers 2 och Mad Max slåss om andraplatsen. Jag tror att jag behöver se om båda de filmerna innan jag bestämmer mig. Är lite förvirrad över dem båda fortfarande.


Alla som gillar liknande filmer som jag, speciellt sci-fi, det är bara att leta reda på Ex machina och kolla in den före den blir allt för spoilad och söndersnackad. Tyvärr visas den inte på bio av någon obegriplig anledning. Läs Jojjenitos inlägg så får ni mer av den varan.

Jag ger Ex machina fyra hot mot civilisationen av fem möjliga.

Betyg 4/5

Idag skriver också kompisarna JojjenitoSteffo och Christian om filmen.


Filmspanarna Tema #33: Scener ur ett äktenskap

$
0
0


Månadens filmspanartema blev det luddiga "Scener ur ett äktenskap". Vad tusan ska man göra av det? Nej, jag var inte med när temat bestämdes... Vet inte ens vem den skyldige är...

Man kan ju fundera på brustna äktenskap; Blue Valentine, War of the Roses, Sansa Stark och Ramsay Bolton... Men det kändes tråkigt. Jaja, man får väl vara med på temat ändå tyckte jag och valde en lista. Tio filmer med bröllopsscener. Japp, det är scener ur ett äktenskap det med sörru. Känn på den.




Random scener från filmer som innehåller ett bröllop


10. Four weddings and a funeral

Lite brittisk film skadar ofta men här, aldrig.




9. Bridesmaids

Musik är ofta bra på bröllop, mer om det nedan...




8. The hangover

Musik är ofta bra på bröllop, mer om det nedan...




7. Meet the parents

Owen Wilson rules.




6. American wedding

Popping the "question". Willow! Hon är min typ av tjej.




5. Father of the bride

Han är för gullig Steve Martin... Underbar scen för övrigt. Franck Eggelhoffer! Talfel och dialekter kan vara fånigt eller hysteriskt roligt.




4. Rachel getting married

Somewhere on a desert highway
She rides a Harley-Davidson
Her long blonde hair flyin' in the wind
She's been runnin' half her life
The chrome and steel she rides
Collidin' with the very air she breathes
The air she breathes.




3. The graduate

 Elaine!! Ljudet av tystnad. Majestätiskt slut!




2. Wedding crashers

Alla bröllopsfilmers moder kommer in på andra plats.




1. The princess bride

Mawwaeege...





Easter Egg:








Kolla ny in vilka scener mina filmspanarkompisar har fokuserat på:
Jojjenito
Flmr
Har du inte sett den?
Filmitch
Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis Filmtajm

Agents Of S.H.I.E.L.D. - Season 2 (2014-2015)

$
0
0


Den första säsonger av Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. var en stor besvikelse. Jag ville givetvis se serien då den var gjord av Joss. Nu visade det sig att han i princip bara lånat ut sitt namn till serien som "executive producer". Efter en svag inledning blev säsongen starkare mot slutet. En av de bästa sakerna med första säsongen var hur väl tv-serien och storfilmen Captain America: The winter soldier kopplades ihop. Händelser i serien och filmen kopplades ihop. Med anledning av detta och att seriens andra säsong rullade under våren när en av årets mest emotsedda filmer Avengers 2 hade premiär gjorde att jag var nyfiken på säsong två av serien. Skulle de koppla ihop S2 med A2?

Nu hade jag fullt upp med Decennier under våren så jag kom inte igång med S2 i tid. Jag hade faktiskt bara sett fyra avsnitt när jag jag såg Avengers 2. Tyvärr var jag därmed inte i fas mellan serie och film denna gång. Det fanns mycket riktig en tydlig koppling mellan dem båda men den var tajmad med den amerikanska premiären av filmen (A2 hade faktiskt premiär någon vecka före i Sverige). I vilket fall gillade jag filmen så mycket att jag vill titta in i dess värld mer och jag blev supersugen på att se tv-serien.

Inledningsvis var det inte en jättehit. Åter igen är den första halvan klart svagare än andra. Under denna säsong avhandlas två huvudtrådar. Den första tråden är om ett mystiskt föremål, "the obelisk". På pappret borde det vara spännande då Hydra i princip förstört hela SHIELD men det blev inte superbra ändå. Andra halvan handlar mer om en problematik om människor med superkrafter och den tråden leder till slut ihop med vad som händer i Avengers 2.

Jag fick lite vibbar av tv-serien Heroes ett tag där, men desto längre säsongen gick desto mer tonen av Marvel-universe blev det. Just det jag varit sugen på att återse efter filmen. Totalt sett var dock hela säsongen en besvikelse (igen). Denna serie har något bra som ligger under ytan men inte riktigt kommer fram. den är fortfarande "oförlöst" tycker jag.


En del av problemen  och kanske den största skillnaden mot en favoritserie som också har ett gäng huvudkaraktärer som flyger omkring i en buss med en stor fet ramp i häcken, Firefly, är att karaktärerna i Agents of SHILED är så mycket svagare. De karaktärerna som var lite spännande i säsong ett, de supersmarta forskarna Fitz-Simmonns har nu helt förändrats. till det sämre. Fitz har blivit korkad (hur kul är en sådan utveckling på en skala?) och Jemma har blivit hatisk och galen (maniskt rädd för aliens). Den kemi de hade är som bortblåst till förmån för skumma plot-device val av showen.

På tal om Jemma så hamnade hon i "klistret" i sista avsnittet som en av de mest besynnerliga "cliff hangers" jag sett på länge. Säsong 3 då? Tja, kommer kanske ge den en chans men det känns inte som att jag kommer stå först i kö när den släpps ut i världen.

Betyg: 2/5


Twin Peaks - Season 2 (1990-1991)

$
0
0


Twin Peaks var ju så trevligt att återbesöka i den korta säsong 1. Nu har jag också tittat klart på den långa säsong 2. Detta var inte alls lika nostalgiskt för mig då jag endast hade sett spridda avsnitt ungefär fram till att Laura Palmers mördare avslöjades.

Med en serie som är 25 år gammal kan man knappast anklagas för att spoila, men här kommer en spoilervarning. Små och stora spoiles återfinnes nedan!


Hur var detta då? Var det lika bra som säsong 1? Nähä du, icke sa Nicke. Det bestående intrycket av säsongen är att den är ojämn, både mellan avsnitt och inom avsnitten. Vissa karaktärers trådar är fortfarande bra eller intressanta. Det är de om och med Agent Cooper, Godron Cole, Audrey Horne, Ben Horne och Annie (med en ung Heather Graham, överraskning för mig).

Tyvärr finns det också en hel del tråkiga och farsartade trådar. Den värsta är den om Nadine (kvinnan med en sjörövarlapp över ena ögat som tror hon är 16 år och har fått övermänsklig styrka) och hennes träige man Ed. Det andra dödstråkiga paret är James och Donna. James är svintrist som karaktär och skådespelaren är ännu tråkigare. Tråden när James börjar jobba för en rikemansfru med att laga en bil var helt meningslös. Donna är fasansfull. Hur tänkte de när de skrev hennes karaktär? Hon verkar vara 12 år ungefär i mognadsgrad. Speciellt mot slutet av serien när hon ojjar sig över vems hennes biologiske far blir hennes beteende outhärdligt. Jag tycker också tråden med Josies hemliga förflutna och hennes relation med Sheriff Truman var menlös.


Ett gäng trådar var i mitten, ibland underhållande, ibland lite fåniga; Lucy+Andy+Dick, Shelley+Bobby+Leo, Major Briggs samt Ben Hornes sinnesförvirring.

Serien ägs av Agent Cooper. Hans kamp mot Windom Earle räddar hela säsongen. Jag får bra vibbar från delar av de mer allvarliga sekvenserna som blivit till ett frö till senare tiders tv-serier. Den spektakulärt bra True detective har till exempel en del att tacka Twin Peaks för.


Tyvärr tycker jag alltså att säsong 2 dalar rejält (även om den tar sig de sista avsnitten). Det verkar som att showen vill vara konstig för konstigheternas skull. Som om någon mindre talangfull regissör försöker efterapa David Lynch. Det blir bara patetiskt till slut.

Lynch har själv regisserat sista avsnittet och det bådade gott, men tyvärr har han också verkat krossats under tyngden av hans eget rykte. Avslutningsavsnittet är en mess. "Låt oss göra ett så dåligt sista avsnitt så att vi inte tvingas göra en ny säsong". Eller?


Vad tusan var sista scenen? Agent Cooper blir övertagen av Killer Bob. Really? Var det det mest chockerande ni kunde komma på? Och hur rimmar det med att Killer Bob uttryckligen sa tvärtom inne i den andra dimensionen några minuter tidigare? Sloppy writing, Show. Knasigt för knasighetens skull. Långt under den nivå som man kan ställa på en serie som denna.

Nu är jag inte lika hypad inför en tredje säsong som jag var för en kort tid sedan...

Betyg: 2/5


Homeland - Season 4 (2014)

$
0
0

Homelands första säsong var otroligt bra. Den andra dippade rejält då den blev svagare en "24"-kopia och tredje säsongen var också ojämn. Ändå var jag ganska sugen på den nya säsongen som gick i vintras. Men så såg jag att Cecilia sågade säsongen på sin blogg och då falnade mitt intresse. Tills jag hörde från flera håll att säsong 4 var jättebra. Ok, jag gav den till slut en chans. De tolv avsnitten betades av i ett huj. En serie som slukas så snabbt kan inte vara bara dålig, eller hur?


Även denna säsong var ojämn. Första halvan var helt ok men inget jämfört med andra halvan som delvis gav oss en helt ny sida av Homeland och var lika nervig som första säsongen. Avsnitt 8-10 var bland det bästa serien levererat. Sen drog de ner tempot i elfte avsnittet och tolfte fick mer en känsla av epilog. Jag tyckte nog att det var trist att de sista två kändes som pyspunka om man jämför med de tidigare tre.

Serien handlar om Carrie. I och med denna säsong gör de en mjuk omstart för tiden efter Brody. Jag är helt enig. Showen hade krämat ut allt som fanns att kräma ut av på-av-relationen mellan Carrie och Brody. Nu var jag helt redo att gå vidare. Serien är som bäst när Carrie och hennes gäng gör CIA-saker, dvs när de utför sitt jobb, politiskt rävspel, spionage eller konflikthantering. Jag vill se henne, Quinn, Max och de andra vara duktiga på sina jobb. Annars faller hela konceptet med att Carrie är en stationschef och så vidare.


De svagare delarna är när Carrie är ett "nut case". Visst var det en bra krydda i inledningen, men nu känns det som att det blir en "plot device" och då funkar det inte lika bra. Istället börjar det bli uttjatat. Hon bryter ihop, hon använder sex i rekryteringen av en "asset" och hon beter sig allmänt galet. Dessa scener undergräver till slut hennes eventuella briljans när hon är som bäst (på sitt jobb).

Däremot älskar jag Claire Danes skådespeleri då hon spelar Carrie med ryckiga huvudrörelser, flackande blick och dessa återkommande "pssst" som hon uttrycker när hon blir irriterad. Annars har Peter Quinn spelad av Rupert Friend blivit en ännu större favorit. Han är riktigt bra i rollen som en mer dämpad version av Jack Bauer. Friend är extra bra i de små scenerna. Hans minimalistiskt skådespeleri är top notch. Vad har vi på Saul då? Spelad av Mandy Patinkin. Hans tråd under denna säsong var mer actioninriktad och han är alltid bra, även om jag hellre ser honom köra sitt spel bakom kulisserna, där han hör hemma.


Ok, vem hade då rätt? Cecilia som spydde galla på serien eller Danne, Cissan och övriga som gillar't? Tycker nog helt klart att detta var mer bra än dåligt. På grund av ojämnheten och den något svagare avslutningen blir dock intrycket splittrat.

Betyg: 3/5

Community - Season 3 (2011-2012)

$
0
0


Community är en trevlig serie. Den är mysig, fylld av popkulturell metahumor och bitvis riktigt rolig. Med dess korta 22-minutersavsnitt vore det lätt att plöja igenom en säsong på en vecka men jag tycker det vore att "slösa" med avsnitten. För mig har det funkat bättre med att se ett avsnitt lite då och då. Har helt enkelt kollat på serien långsammare än ett avsnitt i veckan hur konstigt det än låter.

Under tredje säsongen har karaktärerna en så stabil bas att stå på att karaktärsdriven humor firar tirumfer mest hela tiden. Vi åskådare vet hur huvudpersonerna tänker och beter sig och då skapas en grund för humor när de går från sina vanor eller utsätts för konstiga situationer. Samtidigt har nyhetens behag med seriens alla popkulturella referenser lagt sig lite.


De flesta i studiegruppen har genomgått en utveckling så att de blivit mer och mer jämlika i hur roliga de är. Favoriten är fortfarande Annie (Allison brie) som oftast hamnar i dråpliga situationer. Svagaste kortet är Pierce (Chevy Chase) som är för extrem för att gå hem hos mig. Av birollerna älskar jag Dean Pelton (Jim Rash)  men jag tycker fortfarande att Chang (Ken Jeong) är riktigt trist. Tyvärr spenderas en hel del tid mot slutet på en lång tråd om hur Chang tar över Greendale. Det är synd då detta är en serie lik Seinfeld som inte handlar om något och som är bäst när den tillåts handla om just inget.

Säsongens, och hela seriens, bästa avsnitt är avsnitt 4 "Remedial chaos theory" där ett ödesdigert tärningskast skapar sex parallella tidslinjer. Gänget är på inflyttningsfest hos Abed och Troy. Jeff slår tärning om vem som ska gå ner och släppa in pizzaleveranskillen. Hela avsnittet är glimrande med alla variationer på samma tema och låten Roxanne från The Police används på ett förträffligt sätt. "Roooooxanne..."


Två andra avsnitts om jag fann lite extra roliga var avsnitt 10 "Regional holiday music", seriens julavsnitt där de driver med tv-seriekollegan "Glee" samt avsnitt 11 "Urban matrimony and the sandwich arts" där Shirley och Andre ska återgifta sig och Annie och Britta förbereder bröllopet.

Community är en skön serie. Den ligger i en övre del av listan på komediserier jag följt. Jag hastar långsamt vidare med säsong 4.

Betyg: 3/5

Den ultimata årsbästalistan - 2014

$
0
0


På söndag (tack för rättningen Jojje) publicerar vi våra topplistor för 1987. Detta och den efterföljande UÅBL:an fick mig att tänka på UÅBL för filmåret 2014. Vad hände med den kanske du undrar? Nu är det dags, nu orkar jag inte vänta in "the stragglers" längre. Här kommer den ultimata årsbästalistan för 2014. Själv publicerade jag min topplista den 25:e april och jag har hittat sju andra listor som publicerats under våren. Åtta listor är gott nog.

Årsbästalistor för "gamla"år är enkla att hantera. Jag hoppas (och tror) att folk går efter årtalet för filmen som angivet på imdb. För nya år, i detta fall 2014, är det lite mer vanskligt. En del bloggare (Fiffi, Sofia) går efter imdb även här. Jag går efter imdb med undantagen obskyra filmfestivaler vilket i praktiken innebär att jag tar det år filmen haft "normal" premiär någonstans i världen. Jojjenito har en liknande strategi, men med fler regler. En del bloggare går efter svensk premiär vilket tenderar att fucka upp jämförelser mellan listor då de då kan bli upp till ett halvår förskjutna (och filmer likt Under the skin och Ex machina som inte får svensk premiär blir än mer problematiska). Andra kufar gör listor över vad de själva tittat på under det gångna året vilket inte alls passar in på denna typ av årsbästalistor...

Nu har jag i alla fall kompilerat, delat ut poäng (tio till ettan ner till en poäng till tian) samt sammanställt.

Denna ultimata årsbästalista bygger på följande åtta filmexperters topplistor för 2014: Jojjenito, Fiffi, Har du inte sett den-Carl, Den perfekta filmen-Niklas, Plox-Jonas, Steffo, Christian samt undertecknad.

UÅBL 2014

1. Nightcrawler (Gilroy) 51 poäng (sex listor, två förstaplaceringar)
2. Interstellar (Nolan) 46 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
3. Whiplash (Chazelle) 34 poäng (fem listor, två andraplaceringar)
4. Boyhood (Linklater) 26 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
5. Calvary (McDonagh) 21 poäng (tre listor, en andraplacering)
6. Under the skin (Glazer) 20 poäng (tre listor, en tredjeplacering)
7. The Grand Budapest Hotel (Anderson) 17 poäng (tre listor, en tredjeplacering)
8. St. Vincent (Melfi) 13 poäng (två listor, en tredjeplacering)
9. The skeleton twins (Johnson) 12 poäng (två listor, två femteplaceringar)
10. The disappearance of Eleanor Rigby: Them (Benson) 11 poäng (två listor, en tredjeplacering)


Listan skapad den 12:e juni 2015.

Listan vinglar lite då vissa bloggare definierar filmer som 2014 när andra definierat dem som 2013 och då sprids rösterna ut. Filmer på fel år får svårare att konkurrera. Till exempel Snowpiercer (premiär i många länder under 2013) har fått en förstaplacering med sig i dagens sammanställning, men inga fler röster... Enemy är också en film som splittrat gruppen. Är den 2013 eller 2014 kan man undra?

Här är en lista i rangordning (poängordning) på alla övriga filmer som nämnts på någon av de åtta listorna; Enemy, Snowpiercer, Blue ruin, A most violent year, Två dagar, en natt, '71, Vinterdvala, The connection, The Judge, Dawn of the Planets of the Apes, Det blåser upp en wind, Turist, Leviathan, Wild, Hill of freedom, American sniper, 20000 days on Earth, Gone girl, Why don't you play in hell, Predestination, La isla minima, The babadook, Jodorowsky's Dune, Labour of love, Locke, Chef, Birdman, Captain America: The winter soldier, Inside Llewyn Davis, Ida, The rover, White god, Breath, The one I love, Honeymoon, Maps to the stars, The treatment.

Top 10 films of 1987

$
0
0

Ojojojoj, vilken nostalgirush jag upplevde när jag kollade över vilka filmer som vi har på 1987. Jag fick snabbt ihop den längsta listan med kandidater hittills. Javisst, alla år från 80-talet är små nostalgiresor, men 1987 slår i taket. Jag inser snart att min lista denna gång kommer bli en renodlad nostalgilista. Jag skulle verkligen vilja se om filmerna på topp 10, eller topp 25, för att avgöra vilka som fortfarande håller. Men tyvärr fanns det inte tid till det just nu. Jag har inte sett någon av filmerna på topp-10-listan på länge, länge. Däremot har jag sett några 87:or nyligen, bland annat i Decennier, och ingen av dem platsar. Det tyder på att filmåret ändå kanske inte är historiens starkaste (som det kändes ett tag där). Filmer som jag sett nyligen men som inte kommer in på topp-10 är filmer som Full metal jacket, Raising Arizona, The lost boys, Hamburger Hill och Babettes gästabud.

Jag har så många favoritfilmer från '87 att jag ger er en Topp 30!!!

Varför inte välja att gå till överdrift om man kan? :-D

Plats 26-30 i bokstavsordning;
Barfly
Full metal jacket
The running man
The witches of Eastwick
Three men and a baby

Plats 21-25 i bokstavsordning:
Bagdag Café
The lost boys
Hamburger Hill
Pelle Erövraren
Roxanne

Plats 16-20 i boktsavsordning:
Babettes gästabud
Fatal attraction
No way out
Raising Arizona
The living daylights (Bondfilmer är alltid aktuella för en listplats oavsett deras svagheter!)

Plats 11-15 i bokstavsordning:
Beverly Hills cop 2
Good morning Vietnam
Innerspace
Predator
The untouchables

Topp 10 


10. Planes trains & automobiles (John Hughes)


Denna film värmer mig om hjärtat och får mig att skratta. Det är inte fy skam. John Hughes R. I. P.


9. Withnail and I (Bruce Robinson)


En kultrulle som är besvärlig att ta sig igenom. Lysande humor och skitiga scenerier. Brittiskt så att det förslår. Men jag gillar't ändå.


8. Wall street (Oliver Stone)


En av de mest ikoniska filmerna från 80-talet. Den definierar hela decenniet ta mig tusan. Också en kick starter för killarna i studentkorridoren som läste ekonomi.


7. Lethal weapon (Richard Donner)


Mel Gibson är vass som en nervig Martin Riggs. Första filmen var så bra tyckte jag. Håller den än idag? Har ingen aning!


6. Stakeout (John Badham)


Kommer ihåg denna som en riktigt stark favorit. Underbar humor och personkemi mellan de tre huvudrollsinnehavarna Emilio Estevez - Richard Dreyfuss samt Dreyfuss - Madeleine Stowe. Uppföljaren var inte alls lika najs.


5. Less than zero (Marek Kanievska)


En bra bok också! Bret Easton Ellis skrev den. Bygger på hans uppväxtei en välbärgad familj i Los Angeles. Filmen var otroligt bra. Andrew McCarthy, Jami Gertz och Robert Downey Jr i huvudrollerna. Parallellen med RDJr's eget liv är påtaglig. James Spader som "bad guy". Smaskigt.


4. Angel heart (Alan Parker)


Denna och "Jacob's ladder" som kom några år senare var de två ruskigaste filmerna jag såg under mina år i Uppsala. Kommer ihåg när jag gick hem på regnvåta gator om natten efter att ha sett Angel heart. Rysligt värre. Jag köpte till och med filmmusiken på LP-skiva. Otroligt konstigt egentligen.


3. Broadcast news (James L. Brooks)


Bara tredje plats och superlativen börjar ta slut? En underbar film om relationen mellan supersmart kvinna i karriären och charmig men ganska korkad man i karriären. Lysande rolltolkningar av Holly Hunter, William Hurt och Albert Brooks.


2. Au revoir les enfants (Louis Malle)


Jag och Sir Per skippade ett gäng föreläsningar och gick på Fyrisbion en eftermiddag. Vilken fantastiskt sorglig film. Dammigt i biosalen. Dessutom en BOATS! Då börjar ni som följer min blogg förstå hur stark denna var.


1. The princess bride (Rob Reiner)


Lekfullheten, humorn och det fantastiska persongalleriet tar denna film till förstaplatsen. Också den film på listan jag sett flest gånger. Det måste vara värt något i alla fall! "Hello. My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die!"



Idag bloggar flera andra filmspanare om sin topplista över filmåret 1987, häng med:
Fiffis Filmtajm
Filmitch
Rörliga bilder och tryckta ord
Movies-Noir
Flmr
Jojjenito
Spel och film
We could watch movies


Jurassic World (2015)

$
0
0


Jurassic World blev månadens filmspanarfilm. Portarna slogs upp till den magnifika parken som John Hammond jobbade så hårt med i Jurrasic Park (1993). Det var första träffen för mig på några månader och trevligt nog var det en stor grupp som slutit upp för att se denna äventyrsfilm, tillika en av sommarens förväntade blockbusters. Efter en trevlig visning på Saga intogs middag på Vapiano då ytterligare en spanare anslutit. Det krävdes ett långbord för att alla skulle få plats. Jag valde en pastarätt med scampi i tomatsås och den var fantastiskt god. Till pastan tog jag en liten sidosallad och den var också jättegod. Mycket nöjd med mina val denna gång. Under slutet av middagen gled samtalet in på Game of Thrones. Jag, Cecilia, Jennifer och Carl vände och vred på alla trådar som hängde löst inför säsongens sista avsnitt (som gick i söndags, revy kommer imorgon). Mycket trivsamt samtalsämne!

Nedan följer några tankar om filmen som innehåller vissa spoilers. Varning!

Hjälte
Vad kan man säga om Jurrasic World då? Det är en riktigt risig film. Ok, ok, ok, ok (med Joe Pesci-röst) den är "fine" som matinéfilm. En rackarbajsare som man kan ha en skön stund med om man inte har allt för högt ställda krav på karaktärer, spänning eller logik.

Ingen hade blivit gladare än jag om den hade lyckats med bedriften att återskapa magin som fanns i den första filmen. Jurassic World saknar dock det som gjorde originalfilmen så bra. Jag fann ingen av karaktärerna jättebra. Dalla Bryce Howard är helt ok och förvillande lik Jessica Chastain i vissa scener. Men tyvärr är det något off med henne. De behandlar inte hennes arc från att sätta företaget i centrum till att bli "god" speciellt bra. Och vad var det med hennes högklackade skor? Vad var det bra för? Filmen sätter fokus på hennes skoval men det rinner ut i sanden. Ingen pay off där inte. Hon framstår bara som korkad. Filmens manliga hjälte spelas av Chris Pratt som tydligen är superhet enligt internet. Jag tyckte att han gav ett vagt intryck och mest stod bredbent och såg tuff ut. Hans karaktär var extremt tunt målad.

Smart skoval? Så tokigt de tänker, "kvinnorna"...
Jurrasic World har ett antal konstiga saker för sig. Den försöker blända oss med en metahumor som jag fann inte fungerar. Ett exempel är att den kommenterar produktplacering men kör med densamma fullt ut själv ändå. Hur många olika modeller av Mercedes-Benz såg vi i denna film egentligen? Det blir inte roligt bara för att de blinkar åt det hållet om de inte fullföljer "skämtet". En annan misslyckad meta-grej är då Claire förklarar för de potentiella sponsorerna i filmens inledning att publiken vill ha större, farligare och mer tänder. Det är en blinkning till oss i publiken och en kommentar om filmen i sig. Filmbolaget ville ju på samma sätt göra Jurrasic World större, farligare och med mer tänder. Men även den metahumorn föll platt då de inte gick en annan väg utan föll i exakt den fällan hon pekade på. Denna film har en massa mer tänder men det är inte antal tänder som gjorde den första filmen bra. Till slut blir Jurassic World mer lik en Godzilla-lik monsterfilm. Två monster som slåss i en lång, lång cgi-fajt är inte speciellt spännande.

Manlig huvudperson = hjälte, kvinnlig dito = dum och bitchig ?
Trots att det gått 22 år sedan första filmen känns denna film inte bättre med avseende på "special effects". Den känns lite plastigare om något. De har använt modeller och byggt riktiga huvuden i några fall och det är bra, men både monorailbanan och den stora dino-fisken såg väldigt cgi-aktiga ut.

En äventyrsfilm som denna måste vara spännande, inte som en renodlad skräckis, men den måste vara  "thrilling" som de säger på engelska. Jag fann den aldrig speciellt "thrilling". Trots att filmen är överlastad av Spielbergska element får jag aldrig upp pulsen. Det är barn i nöd, onda män som tänker på pengar och tar fel beslut, hjältar som står bredbent och reder ut allt. Ingredienserna finns för en "riktig" Spielberg-film men kockarna bakom denna soppa får inte ihop varken helheten eller kryddningen. Var är nerven och hjärtat som Spielberg har i överflöd när han är som bäst? Tänk scenerna om natten i regnet i första filmen och försök hitta något liknande i denna. Ok, barnen åker omkring i en glaskula men den scenen var långt från lika spännande. Det fanns vissa problem med kameravinklar och klippning i scenens klimax. Blev barnen kluvna på mitten av den vassa eggen i den trasiga glasfarkosten? Nähä, tydligen inte.

Mannen är hjälte i denna world
När filmen inte är "thrilling" eller gav mig en "wow"-känsla över miljö eller dinosaurier blir alla ologiska skavanker med manus påtagliga. Jag kan ta de flesta dumheter så länge en film griper tag i mig. Denna gjorde inte det och då blir dess plot holes mer problematiska. Det är ingen idé att nit picka dessa här men jag vill lyfta några av de mest avgörande. Slagsmålsscenen mellan I-Rex och T-Rex var filmens största actionscen.  Efter filmen vandrade gruppen upp längst Kungsgatan med sikte på Vapiano. Flera i gruppen diskuterade på allvar vilken av de stora dinosaurierna som blev uppäten av dino-fisken. För mig var det helt klart att det var I-Rex som strök med, men de var så lika till utseende och den sista scenen var så rörig att det tydligen gjorde vissa i gruppen osäker. Varför sedan den stora T-rex som överlevde helt plötsligt inte var farlig för människorna längre kan man bara spekulera över. Andra saker som var röriga var alla gånger The Raptors bytte sida. Med människorna, mot dem, med dem. En sista sak (men det finns fler) var det lustiga i att I-Rex snabbt blev kompis med The Raptors för att den hade vissa raptor-gener i sig, men den blev inte på samma sätt kompis med T-Rex trots att de delade ännu mer gener från det djuret. Jaja, sånt får man ta.

Olycklig assistent. Kul skämt tyckte regissören.
Trots att filmen är producerad av Steven Spielberg tycker jag att filmen avviker från hans äldre filmer. Här tar man inte dödsfall på allvar. Flera människor dödas väldigt lättsamt, nästan som "comic releif". Det brukar man inte se i Spielbergs filmer. Jag tänker på en viss assistent, en viss tjock säkerhetsvakt.

I en annan scen påminner filmen otroligt mycket om Aliens. Det är när det första militärgänget avancerar in i djungeln, dör som flugor och man ser från kontrollrummet på deras biodata hur de dör (hjärtfrekvensen blir en rak linje). Den scenen var bra, men mest för att jag fick tänka på Pvt Hudson och Aliens lite grann.

Jurrasic World är en ok matiné-film. Jag tror ändå att nostalgikänslorna i att återbesöka världen (och musiken) räcker långt för många. Jag tror också att fans av den första filmen kanske ser denna film genom ett Jurassic Park-filter och därmed få en trevlig "ride". Men fansen bör dock inte analysera filmen allt för ingående. Det håller den inte för. Ologik och ruttna könsroller förstör lite väl mycket kan jag tycka.

Jag ger Jurassic World ett knappt godkänt betyg och den får två olyckliga assistenter av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Hjältinna till slut


Kolla nu in hyllningarna till denna film av mina fellow filmspanare:

Game Of Thrones - Season 5 (2015)

$
0
0



BIG ASS SPOILERS BELOW!! BEWARE.


Vi GoT-fans måste var galna. Är vi machosister allihop? Showen överraskar oss, upprör oss och får oss att må illa. Och vi älskar det! Säsong 5 avslutades i söndags och damn, jag var mer eller mindre i chock efter tonerna av slutmusiken klingat ut.


Showen leker kurragömma med oss nu. Efter att ha haft chockerande eller maffiga nionde avsnitt under fyra säsonger i rad, var jag spänd på vad den skulle göra av det nionde i år. Skulle showen veta att vi visste om dess tendenser och försöka lura oss igen? Jo du, showen lurade oss allt. Först drämde den till med ett mäktigt battle som tog andra halvan av avsnitt åtta. Var detta säsongens peak undrade jag? Nej då, i det så efterlängtade nionde avsnittet hade vi både Shireen på bålet och Dany och Drogon mot maskbeklädda citizens. Ganska bad ass. Vi var exalterade. Skulle nu showen lugna sig i sista avsnittet som den gjorde de tre första säsongerna? Nej du, det blev extra allt i sista istället. Mera död, mera misär, mera chock, mera frågor, extra allt. Jag var mållös. Och det är ju det som gör showen bättre än alla andra shower när den är som bäst. Den överraskar skiten ur oss.


Säsongen startade dock ganska blekt. Showen har fortfarande ruskigt hög lägstanivå men femte säsongen var seg ganska länge. Halo myntade till och med säsongens undertitel: "Game of Transportsträcka". Japp så var det. Det var först i avsnitt 6 som showen kom till liv med Sansas bröllop och efterföljande våldtäkt. Det var äckligt och inte så lite förvirrande. Skulle inte Sansa vara bad ass nu med tanke på hur bra hon var i slutet av S4?? Men showen levererade i alla fall så att hela internet kokade. Fans skulle sluta titta på den och så vidare. Sjuan var lite lugnare (Game of Transportsträcka igen). Och sedan avslutades säsongen med tre riktigt starka avsnitt. "Slutet misär, allting gott" som vi säger i Westeros.


Vad hände egentligen med våra "hjältar"? Vilka överlevde slakten? Mina fria, helt personliga och spoilerfria, spekulationer:

- Jon Snow. Did actually know nothing. Är han död? Jag tror det. Kan Melisandre väcka honom från de döda? Hmmm.


- Kommer Ser Davos döda Melisandre för vad hon gjorde mot Shireen? Jag har länge sett fram emot att Melisandre ska få sitt rätta öde... som är att dö i lågorna själv.

- Stannis? Blev han verkligen dödad av Brienne? Det får man nog ändå tro. Fast de klippte ifrån scenen och showen brukar ju inte dra sig för att visa när halsar skärs upp av det vassa stålet så något lurt kan det vara här ändå. Ryckte Brienne till som om hon såg något eller någon i scenen där?


- Arya? Damn, ska hon bli blind nu? Det skulle vara en extremt trist utveckling på hennes arc. Aja baja showen, vissa saker du gör mot karaktärerna är bara trista!


- Sansa? Hoppade hon ner mot en snödriva? Really? Var det det bästa sättet att ta sig ut ur Winterfell? Och även om den där bitchen fick sig ett gött slut var det lite synd att det var Reek som fick hoppa in och rädda Sansa. Om nu Sansa är hela seriens huvudperson får hon ta och snäppa upp sig lite grann snart.


- Tycka synd om Cersei och Jamie? Det trodde man inte efter första avsnittet av första säsongen. Jag ser nu fram emot en gruvlig hämnd på den religiösa fanatikerna i Kings Landing, speciellt "Shame"-nunnan. Säsong 6 kommer innehålla en hel del hämnd känns det som. Denna säsong hade undertiteln "Vengeance is coming". Eftersom säsong 1 hade undertiteln "Winter is coming" och vintern kom först i säsong 5 så får vi hoppas att showen skyndar på lite mer med att leverera "vengeance" i alla fall. Jag kan tycka att den extremt långa "walk of shame" scenen var lite överdriven. Showen ryggar i och för sig inte tillbaka, vilket gör den till vad den är, men var det verkligen nödvändigt för att få oss att förstå motiv och lust för hämnd?


- The Mountain? Damn. Blå? Frankensteins monster. Får vi se honom hugga den äckliga prästen i tu och våldta "shame"-nunnan? Man kan alltid hoppas!

- Jamie? Vacker scen med dottern... som därför dog med en gång. För vi får väl ändå anta att hon döden dog? Hämnd på the Sand snakes och hela deras solstekta land (Dorne)? Den händelsetråden var en av de tristaste i hela säsong 5 för övrigt.


- Dany? Tills sist några ord om the mother of dragons. Hon hade uppenbarligen dålig pli på Drogon. Idiotiskt att gå ut och promenera i de irländska kullarna på egen hand. Nu verkar det som att hon blev infångad av ett pack Dothrakis. Kan vi får se Drogon sprejja lite eld på dem i inledningen av nästa säsong 6. Eller ska de ut och gå i tre säsongen nu igen? Med Jorah och Daario i hälarna. Nä, bättre om Drogon och hans syskon hämtar henne.


- Höll på att glömma Tyrion. Hans scen med Lord Varys var sista avsnittets "fist bump" moment. Så bra. Tyrion är den enda som inte är spritt språngande galen i denna värld.

När börjar säsong 6?

Betyg: 4/5 



Den Ultimata Årsbästalistan - 1987

$
0
0


1987 var ett mångfacetterat år då det gäller topplistor. För många var det en maffigt nostalgifyllt årtal med många kandidater, medan andra hade lite svårt att ens få ihop en topplista. Underlaget för denna sammanställning blev dock ungefär lika stort som för de flesta övriga gamla årgångar från åttiotalet. I sammanställningen kan man hitta alla sorters filmer; komedier, dramer, äventyrsfilm och action. Att åttiotalet tillhörde Arnold Schwarzenegger råder inget tvivel om.

Vi hade bra uppslutning som brukligt är numera. Följande nio bloggars topplistor från 1987 ligger till grund för sammanställningen; Filmitch, Flmr, We could watch movies, Spel och film, Jojjenito - om film, Rörliga bilder och tryckta ord, Movies-Noir, Fiffis Filmtajm samt undertecknad.

Jag har delat ut poäng, adderat, summerat, ordnat, kontrollräknat och sammanställt. Lön för mödan är ännu en UÅBL.

Här har ni resultatet:

1. Predator (John McTiernan) 49 poäng (sex listor, en förstaplacering)
2. Planes, trains & automobiles (John Hughes) 34 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
3. RoboCop (Paul Veerhoven) 33 poäng (sex listor, en andraplacering)
4. The princess bride (Rob Reiner) 32 poäng (fyra listor, två förstaplaceringar)
5. Full metal jacket (Stanley Kubrick) 25 poäng (tre listor, en förstaplacering)
6. Raising Arizona (Coen brothers) 24 poäng (fem listor, två tredjeplaceringar)
7. Au revoir les enfants (Louis Malle) 24 poäng (tre listor, en förstaplacering)
8. The untocuhables (Brian de Palma) 20 poäng (fyra listor, en andraplacering)
9. Radio days (Woody Allen) 19 poäng (tre listor, en förstaplacering)
10. Fatal attraction (Adrian Lyne) 18 poäng (fyra listor, en andraplacering)

Listan skapad den 20:e juni 2015.

Total sett nämndes 45 filmer på de nio listorna. Kommer här i poängordning; No way out (3 listor), The prince of darkness (2), Angel Heart (2), Dirty dancing (2), The running man (2), Innerspace (2), Stakeout (2), Himmel över Berlin, Broadcast news, Good morning Vietnam (2), The hidden, Some kind of wonderful, Wall Street (3), Less than zero, Pelle Erövraren, Blind date, Bagdad Café, Beverly Hills cop II (2), Over the top, Hope & Glory, Hellraiser, Maurice, Adventures in babysitting, Hamlet i affärsvärlden, Lethal weapon, Spaceballs, The living daylights, Family viewing, Withnail and I, 84 Charing Cross Road, La famiglia, Someone to watch over me, La ley del Deseo, House of games, The lost boys.



Kingsman: The Secret Service (2014)

$
0
0


Tog mig an Kingsman: The Secret Service som första film efter Decennier i maj. Jag hade hört bra om den och Matthew Vaughn som gjorde Kick-Ass låg bakom filmen. Lite humor, lite agent-spoof men ändå en ny fräsch tagning på ämnet var min förväntning.


Jaha, detta var väl trevligt. Inte världens bästa film att skriva hem om. Det var något av en "young adult"-film visade det sig. Junioragenter som slåss mot en läspande Samuel L Jackson och hans vassa assistent. Är detta en ny franchise som följer i spåren efter Twilight, Hunger Games och Divergent?

Humorn var där, men jag blev inte alls lika betuttad av stämningen i denna films om jag blev av Kick-Ass. Mest gillade jag att de drev med Bond-franschisen. Agenthistorien är för fånig för att det skulle bli riktigt bra.


Det största problemet var kanske att jag hoppades på något som skulle få mig att lyfta på ögonbrynen. Något som Kick-Ass och till exempel Scott Pilgrim vs The World båda lyckades göra. Nej, samtidigt som jag var underhållen under titten var jag farligt nära att bli uttråkad lite titt som tätt. Colin Firth har aldrig varit en stor favorit och Jacksons läspande var till slut störande och irriterande.Jag hade helt enkelt väntat mig något mer brutalt från Vaughn. Nu kändes filmen fasligt barntillåten.


Det var ändå några scener som stod ut... Colin Firth är bad ass i en fajtscen på en pub. Det lite överraskande slutet på scenen när en Kingsman blev kluven mitt i tu. Trevlig Bond-villain-lair där. Samt scenen när de hoppar fallskärm och en av de sex inte har fått med sig fallskärmen. Ganska spännande faktiskt.

Kyrkoscenen hade jag redan lyckats glömma. Tills jag letade upp bilder att lägga in i revyn. Ja just det den scenen var också kul.

Kungsmannen får en "helt ok"-tvåa. Jag ger den två svenska prinsessor av fem möjliga.

Betyg: 2/5


Sammanfattning av Projektet Decennier

$
0
0


Projekt Decennier... vad var det egentligen? Det började som en liten idé i mitt huvud om alla de filmer jag någon gång tänkt att jag ska se "någon dag". Den listan hade vuxit sig stor under åren som gått. För trots att man ibland slänger in en gammal film i spelaren är det ju så mycket lättare att välja något nytt istället. Varför vet jag inte alltid, men lättja är en orsak och jag har dessutom ofta känt att jag vill spara de äldre "finare" titlarna till "rätt" tillfälle. När så bloggkompisen Christian som kör bloggen Movies-Noir bjöd in till gemensamt projekt föreslog jag min gamla idé. Christian hakade på och vi döpte projektet till "Decennier". Christian tog fram loggan.

Efter en kort stunds diskussion fram och tillbaka fann vi formerna för projektet och så drog vi igång i september 2013. Vi startade med att avhandla 1920-talet. På den tiden körde vi två gemensamma filmer per decennium och jag hade själv bara sex filmer med från 20-talet. Snart växte dock projektet till att köra gemensamma filmer varje fredag under den månad vi tog oss an ett decennium samt att vi båda adderade fler och fler filmer. Under hela resans gång hade vi också med oss bloggkompisen Jojjenito då vi skev om de gemensamma filmerna. Jojjenito blev snart dubbad som "vicesheriffen".


Decennier har som helhet varit otroligt spännande. De filmer jag har sett har jag varit riktigt nyfiken på, och nyfikenheten är en av de bästa kryddorna jag vet. Decennier är inte per definition ett "klassiker"-projekt men för de äldre filmerna blev ju många av filmvalen också klassikers. För de tre avslutande decennierna, 80-talet till och med 00-talet, ändrade projektet karaktär för mig då jag redan före Decennier sett det mesta jag velat se från de åren. Men för alla årtionden har summan av alla filmer, helheten, blivit större än de ingående delarna. Precis som när jag frossar i film under Stockholms Filmfestival blir upplevelsen att se en massa film på kort tid större än enskilda filmupplevelser långt emellan.


Nu när jag ska sammanfatta hela projektet tog jag mod till mig och summerade hur många filmer jag sett under Decennier-loggan... Oj, det blev hela 150 stycken. Wow, det blev bra många fler än vad jag någonsin räknat med. Bra jobbat mig. Jag väljer att lyfta ut 15 stycken filmer från projektet som ligger mig extra varmt om hjärtat. Men först några spaningar i backspegeln...




Tio saker jag lärde mig under Decennier...




Positivt: Hur bra är inte Charlie Chaplin? Vilka ljuvliga filmer! Genialisk!

Negativt: Mr Smith goes to Washington levererade inte alls, jag var besviken på filmen. Jimmy Stewart!?!

Positivt: Otto Preminger var en regissör som jag knappt kände till. Hans film Laura gjorde att jag valde att se två till från den mästerlige regissören i projektet (vissa "följdval" hände alltså under resan)

Negativt:  Disney's filmer som jag sett, hela sex filmer, var generellt sett inte lika bra som jag trott.

Positivt: Tänk vad bra Robert Altman's alla filmer var. Älskar den gubben. De två från Hal Ashby var också najs.

Neutralt: Tre filmer som var helt ok men som jag trodde skulle vara bättre än vad de var: Citizen Kane, To kill a mockingbird och Rashômon.

Negativt: Men ack så besviken jag blev på de tidiga Kubrick jag såg.

Positivt:  De animerade filmerna från Studio Ghibli, med Hayao Miyazaki i spetsen. Wow, jag blev helt såld på dem. Hade tänkt se en eller två titlar men fann mig själv addera fler och fler filmer till projektet...

Negativt: Goodfellas. Scorsese. Bläh. Inte min kopp av te.

Positivt:  Trots att jag nästan inte tog med trikoloren i rädsla för att de inte skulle hålla idag stod Kieslowski's pretto-filmer för en stor positiv post i slutet av projektet.






Mina femton favoriter från Projekt Decennier




Sunrise: a song about Two humans (1927)


För att den är så humanistisk (och har en fantastiskt komplex handling för att vara en stumfilm).
Not: Vinnare av en oscar för: "Best Unique and Artistic Quality of Production", en kategori som endast fanns det året (1928).
Not 2: Placerad som nummer 5 på senaste Sight & Sound listan 2012.


City lights (1931)


För att Charlie Chaplin är ett geni.


The thin man (1934)


För att Nick och Nora var så härliga ihop.


Laura (1944)


För att den var så förförisk.


Brief encounter (1945)

För att den var så romantisk. Och bitterljuv.


Some like it hot (1959)


För att Marilyn var så rolig. Och Curtis. Och Lemmon.


Anatomy of a murder (1959)


För att rättegångsfilmer kan vara så här bra.


Persona (1966)


För att Bergman överraskade mig så.


The graduate (1967)


För Elaine, Ben och Mrs. Robinson.


Paper moon (1973)


För att far och dotter kickade some serious butt.


Grave of the fireflies (1988)


För att den var så sorglig, och så äkta.


My neighbor Totoro (1988)


För att grannen var så cool. Och tre stycken.


Three couleurs bleu (1993)


För dess innerliga blå känslor.


Whisper of the heart (1995)


För att den var så fin.


Requiem for a dream (2000)


För att den var så ful.




Mina Decennierbröder Christian och Jojjenito sammanfattar också detta gigantiska projekt idag.

Kolla också in min samlingssida för hela projektet, via länk överst på webbsidan eller här.


The Terminator (1984)

$
0
0

Man kan helt enkelt inte se en film utan påverkan av sina minnen, sina referensramar eller sina nostalgikänslor. Därför blev specialvisningen av klassikern The Terminator i måndags en ren nostalgiresa för mig. I ett promotionjippo inför den nya Terminator-filmen visades originalet från 1984 på bio i en specialvisning. Välbesökt sådan. Filmen var otextad men det gjorde inget då alla i publiken var i min ålder och de flesta verkade ha sett filmen ett otal gånger vardera. I vimlet syntes både Jojjenito, Movies-Noir och Mr X.


Jag har sett The Terminator fler gånger än jag kan räkna, men aldrig på bio. Nu var det dock länge sedan jag såg filmen. Skulle denna titt bli en lika stor success som när jag såg om The road warrior nyligen?

Det första som slår mig är att specialeffekterna i den inledande framtidsscenen är extremt sunkiga. Detta var en lågbudgetfilm bör man komma ihåg. Personligen stör jag mig allt som oftast inte på om det är dåliga specialeffekter så länge karaktärer och känslan i filmen finns där. På samma sätt som bra effekter inte kan rädda en film med dåliga karaktärer eller uselt manus.


Skön känsla och minnesvärda karaktärer finns det gott om i The terminator. Arnold är perfekt i rollen som den dödliga terminatorn. Han rör sig kanske något överdrivet som robot, men jag gillar det tydliga i hans tolkning. Scenen när han attackerar polisstationen är en av filmens bästa sekvenser. Där går han systematisk från rum till rum och pepprar ner människorna. Jag gillar hans ryckiga stil där. I scenen när han opererar på sin arm och sitt öga är specialeffekterna igen risiga men funkar konstigt nog ändå. Annars är flera av scenerna från framtiden favoriter. Den med en annan terminator som tar sig in i människornas hemvist nere i katakomberna är fantastisk. Den med de skällande hundarna.


En annan favorit är givetvis Linda Hamilton som Sarah Connor. Hon börjar som en alldaglig "nobody" för att långsamt under filmen bli hårdare och hårdare. Hon funkar väldigt bra i denna film och hon förbereder oss på hennes totala bad ass karaktär som vi får möte i T2. Slutet av filmen är bra, absoluta slutet menar jag då, med Sarah Connor och hennes hund på väg söderut. Jag fick lite gåshud under sista scenen när den olycksbådande musiken började ljuda. Damn, nu blev jag sugen att se om T2:an också.


Humorn i filmen är bra. Polischefen och framför allt psykologen som hanterar Reese är hysteriska. Underbart att se Bill Paxton i hans lilla roll. Han är en favvis. Till sist måste jag nämna alla de ikoniska "one liners"... Visst funkar de för det mesta fortfarande. Speciellt i en biosalong fylld till bredden med fans av filmen var det kul med de klassiska linjerna "I'll be back", "Fuck you, asshole", "Come with me if you want to live"...


Det var riktigt kul att få se denna film på bio. Jag hade bara sett den på video eller dvd förut. Filmen sågs med Jojje och det var lika trevligt som alltid. Efter filmen träffade vi på Christian också. Järngänget från Decennier alltså. Passande på något sätt då det vi såg var en klassiker från drygt 30 år sedan.


Jag älskade denna film som ung. den är fortfarande mycket bra men som helhet nöjer jag mig med att ge den fyra potentiella framtider av fem möjliga.

Betyg: 4/5 

Jag såg filmen med Jojjenito. Movies-Noir skriver också något om biokvällen. Är de kvar eller blev de terminerade?

Jupiter Ascending (2015)

$
0
0

Fasen, jag litar inte på syskonen Wachowski. Visst de gjorde The Matrix men sen då? Litar inte på dem. Jupiter Ascending hade en intressant premiss. Den kunde vara bra, men enligt ryktet som föregick den skulle man inte ha allt för höga förhoppningar. Trots det hade jag alldeles för höga sådana...

De bygger världen bra. Det är inga fel på specialeffekterna i filmen. Men som jag sa i revyn om The Terminator så blir det inte en bra film endast på grund av bra specialeffekter. Om en films karaktärer och manus är så uselt som i denna film räcker det inte med snygga datoranimerade miljöer.


Channing Tatum är hjälten i filmen. Han påminner inte så lite om Chris Pratt i Jurrasic World förresten. Hans filmkaraktär är totalt ointressant. Och till råga på allt flyger han omkring på ett par antigravitationskängor. Det var fånigt. Men det kanske finns någon bra skurk? Hehe, nej sådan tur har vi inte. Eddie Redmayne spelar över något otroligt i rollen som ond ägare till Jorden. Jag började få John Carter-vibbar av filmen...


En av anledningarna till att jag ville se filmen var för att hetingen Mila Kunis spelar huvudrollen. Tyvärr är hon inte het i denna film. En gång för alla kan det nu bevisas att det inte är utseendet som gör någon het, det är karaktär och glimten i ögat. Här har Mila ingendera. Allt från när vi möter henne på knä skurandes toaletter till filmslutet då hon på knä skurar toaletter är hon mer eller mindre ointressant. Mycket trist och inte så lite överraskande. Dålig karaktär alltså!

Jag tycker filmen fokuserar på helt fel saker. Den töntige manlige hjälten räddar den stackars Kunis om och om igen. I en enda scen får hon stå upp för sig själv och då drämmer hon till sin fiende med ett järnrör. Snart  börjar dock byggnaden raseras och då kommer den flygande hjälten och plockar upp henne igen.


I filmens miljö och universum hade en mycket intressantare story varit att Kunis varit starkare, tagit kommando, fått vara bad ass lite mer och att hon hade besegrat sina fiender på ett mer intressant sätt. Jag hade velat se Kunis som drottning och ägare av Jorden. Inte på knä skurandes toaletter hela tiden. Bläh, detta var extremt tråkigt, trots snygga miljöer.

Träligt att denna film inte var bättre! Jag tvingas ge den det lägsta betyget. Syskonen kunde en gång, men de kan kanske inte mer? Jag ger den en stor besvikelse av fem möjliga.

Betyg: 1/5


Viewing all 2347 articles
Browse latest View live